Macide Erdener

1949 yılında, Ziraat Yüksek Mühendisi anne ve babanın ikinci kız çocuğu olarak doğdu.

Hacettepe Üniversitesi, Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi, Sosyoloji Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak mezun oldu.

Okçuluk sporuna 1966 yılında başladı. 17 yıl boyunca katıldığı her yarışmada Türkiye Şampiyonu oldu. Tek FİTA, çift FİTA  toplam puanda ve bütün mesafelerde defalarca Türkiye rekorlarının sahibi oldu. Milli Takımda 1983 yılına kadar yarıştı.

1972 yılında Olimpiyat baraj puanını geçen ilk bayan okçu  ve  1980 yılında Moskova’da yapılan Olimpiyatlara katılacak Türk Milli Takımlarının tek bayan sporcusu oldu. Türkiye’nin Olimpiyatlara katılmama kararı nedeni ile Olimpiyatlarda sporcu olarak yarışamadı.

Okçuluk sporunu Antrenörü olmadan öğrenmeye başladı ve Milli Takımda olduğu yıllarda dahi Antrenörü olmadı.

Macide Erdener, Federasyonun yurtdışı faaliyete katılmaması nedeni ile Olimpiyat barajını geçtiği 1972 yılından sonra Milli Formayı giymek için 7 sene bekledi.

İlk Uluslararası Yarışmasına, 1979 yılında Okçuluk Milli Takımının tek bayan sporcusu olarak  Almanya’da düzenlenen Dünya Şampiyonasında katıldı. Bu katılım, Türkiye’deki Okçuluk Sporunun kaderinin dönüm noktası oldu. Bu katılım sayesinde; yarışmaya giderken, uçakta kendisine anlatılan uluslararası kurallar ve yarışma koşullarının bu sporu yaptığı 13 yıldır Türkiye’de uygulanmadığını, Berlin Olimpiyat Stadyumunun dış sahalarında hazırlanmış olan Yarışma alanının Türkiye’deki uygulamadan ne denli farklı olduğunu, Türkiye’deki okçuluk sporunun diğer ülkelerdeki uygulamaların çok gerisinde kaldığını ve Türk Okçuluğunun sorununun sadece malzeme, teknik bilgi eksikliği ve antrenörsüzlük olmadığını, öğrendi.

“1979’da Almanya’da Dünya Şampiyonası yarışma sahasını gördüğüm anda, o mükemmellik karşısında hissettiğim hayranlığı ve aynı zamanda bu imkanlara sahip olamadan sporumu yapmış olduğum gerçeği karşısında  duyduğum üzüntüyü bu gün dahi kelimelerle ifade etmem mümkün değil. Keyfi bir yönetim nedeni ile bu sporu yaptığım 13 senem boşuna geçmişti. Ne kadar uzun bir zaman. Uluslararası alanda en başarılı olabileceğim yıllar. Yarışmadan Türkiye’ye dönerken artık aklımda tek bir düşünce vardı. “ diyen Erdener hedefini belirlemişti. “En kısa sürede bütün bu kuralların Türkiye’de uygulanmasını sağlamak.”

Kurulları olmadan sadece Federasyon Başkanının dilediğince   yönetilen Türkiye Okçuluk Federasyonunda “Kuralları ve tüm koşulları ile okçuluk” talepleri karşılanmayınca, tek çözüm olan; gerekli yönetim değişikliğinin yapılması için okçu arkadaşları ile birlikte başlattığı mücadelenin lideri oldu. 1,5 yıllık yoğun çalışmalar sonunda Türk Okçuluğuna her alanda başarılar kazandıran yönetimin oluşmasını sağladı ve bu yönetimin Türkiye’de ve uluslararası alanda güçlenmesi için yıllarca yoğun bir şekilde çalıştı.

Okçuluk sporunun duayeni olan Erdener, sporundaki bu gelişmeler için şunu ifade ediyor; “Biricik sporuma ve Türk okçularına 1980 yılından itibaren, bu imkanları sağlayan ve sağlamak için uğraş veren herkese tekrar teşekkür ederim.”

Milli Takım sporcularının bile spor yapmanın önündeki en büyük engellerden biri olan “Görev İzni” konusunu düzeltebilmek için 1981 yılında Başbakanlığa müracaat etti. Karşılaşılan problemleri ve sakıncalarını açıkladı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna bağlı olarak görev yapan veya öğrenci olan ve aynı zamanda sporla uğraşan kişilerin spor faaliyetlerine katılabilmeleri için gereken yasal izni düzenleyen Kanun Hükmünde Kararnamenin çıkartılmasını sağladı.

1983 yılında, teknik bilgi eksikliğini gidermek için yurtdışında Antrenör eğitimlerine ve sınavlarına katılarak Uluslararası Antrenör  ve Milli Takım Antrenörü oldu, yeni antrenörler yetiştirmek için öğrendiklerini antrenör olmak isteyen  okçulara öğretti.  Milli Hakem iken Hakem kursları düzenletip, eğitmen olarak yeni hakemler yetiştirdi.

1989 yılında FİTA’nın sınavlarını kazanarak Uluslararası Aday Hakem oldu, 1991 yılında adaylığı kaldırılarak Uluslararası FİTA Hakemi ve Polonya’da yapılan Dünya Şampiyonasının Başhakemi oldu.

Pek çok Avrupa ve Dünya Şampiyonasında Uluslararası Hakemlik yaptı.

1995’de Atlanta’da Olimpiyatları Test Turnuvasında,

1996’da Atlanta Olimpiyatlarında,

1999’da Sydney Olimpiyatları Test Turnuvasında,

2000’de Sydney Olimpiyatlarında,

2003’de  Atina Olimpiyatları Test Turnuvasında,

FİTA Hakemliği yaparak, okçuluk dahil bütün diğer spor branşlarımız içinde Olimpiyatlarda Hakemlik yapan ilk ve tek Bayan Uluslararası Hakemimiz oldu.

2005 yılında “Okçuluk Spor Kulübü’nü kurarak Başkanı oldu.

2006 yılında kulübün çalışmalarını sürdürdüğü Cebeci İnönü Stadyumunun  antrenman alanındaki problem üzerine,  sahip olduğu 51 yıllık Okçuluk bilgi ve tecrübesini yeni kuşaklara aktarmak amacı ile Çankaya Belediyesine ait Lozan Park içindeki spor sahaları arasına Okçuluk sporunun da alınması, Türkiye’de hatta pek çok Avrupa ülkesinde  dahi bulunmayan ölçülerde Türkiye’nin en büyük Okçuluk Merkezinin FİTA kurallarına uygun olarak 1.5 yıl içinde tamamlanması için katkı sağladı.

Kurucusu olduğu Okçuluk Merkezinin  7000m²’lik Ağaçlı  Açık Atış Alanı, 350m²’lik Kapalı Atış Poligonu ve  250m²’lik Eğitim ve İdare Binasının yapım ve tadilat işlerinin her aşamasında yardımcı oldu. 2007 yılı sonunda faaliyete geçen Merkezde Okçuluk Spor Kulübü ve Çankaya Belediyesi Spor Kulübünün okçuluk eğitim faaliyetlerini başlattı.

2009 dan itibaren Okçuluk Merkezindeki çalışmalara Teorik, Mental ve Pratik okçuluk eğitimlerini bizzat vererek katıldı, Kulübün mevcut başarısına yeni başarılar ekledi.

Okçuluk sporundaki bu çalışmalarına halen devam etmekte olan Macide Erdener iki çocuk annesi ve bir torun sahibidir.

 

Dünyadaki 14 Uluslararası Koçtan Bir Tanesi (2015)

Macide ERDENER Hoca, Güney Koreli, Kore, Avustralya ve ABD’de Olimpiyat Şampiyonları, Dünya Şampiyonları yetiştirmiş olan, Amerikan Milli Takımları Baş Antrenörü Kisik Lee’nin 2014 ve 2015 yıllarında, Brüksel’de verdiği Eğitimlere katılarak bizzat Hoca tarafından yapılan yazılı ve sözlü sınavları geçerek, (3 Kademelik Okçuluk Antrenörlüğü programının) 2. Kademe Kisik Lee Uluslararası Koç Sertifikası alan, dünyadaki 14 kişiden biri.

Dünyada, 2. Seviye KLICC sertifikası sahibi diğer antrenörler http://www.kisiklee.com/certification bu sayfada yer almaktadır.

(2016 yılı itibarı ile KSL 2. Kademe antrenörlerinin sayısı dünyada 23 kişi olmuştur.)

ksl

Macide Hoca; 2015 yılı itibari ile, 49 yıldır gönül ve büyük emek verdiği Okçuluk sporunda, “Okçuluğun 21. yüz yıl Piri olarak sıfatlandırdığı;

Kisik Lee Hocanın eğitim sisteminin, şimdiye kadar karşılaşılan bazı sakatlanmaların olmayacağı, daha güçlü yayları germeyi mümkün kılan bir teknik olduğunu vurguluyor.”

Çankaya Okçuluk İhtisas Spor Kulübündeki eğitimlerini de artık Kisik Lee Hocanın tekniğini öğreterek sürdürüyor.

Macide Hoca “Artık, okçuya büyük yararlar sağlayan bu Tekniği, 21. yüzyıl Tekniğini öğretiyorum yeni başlayan herkese. Eski Teknikle atan sporcularımın bazı noktalarda değişikliğini yapıyorum. Zira bilinç altına alışkanlık olarak kodlanmış Eski Tekniği unutup, Yeni Teknikle ok atmaları neredeyse imkansız.

Kisik Lee Hocanın ok atarken Bilinç – Bilinçaltı ve Kendilik İmgesinin özelliklerini ve atışa etkisini bütün sporcularıma anlatıyorum.” diyor.

 

Macide Erdener’den üstün bir başarı daha (Aralık 2018)

KSL 3. LEVEL CERTIFIED COACH ANTRENÖRLÜK SINAVINI BAŞARI İLE TAMAMLAYIP, DÜNYADA BU DİPLOMAYI ALABİLEN İLK VE TEK BAYAN ANTRENÖRÜ OLDU.

Macide Hoca, dünyada hızla yayılmaya başlayan, okçunun sakatlanmadan çok sert yayları germesini sağlayan KSL Açılı Ok Atış Tekniğini (21. Yüz Yıl Ok Atış Tekniği) Türkiye’de Kulüp içinde öğretebilen tek hoca.

Hoca, Kisik Lee Hocanın 10-14 Aralık 2018 tarihleri arasında Sydney Avustralya’da verdiği Seminere katıldı. Seminer sonunda Hocanın 3. Seviye (Son Seviye) Antrenörlük Diploması için 1.5 saat süren sözlü sınavını başarı ile tamamlayarak, dünyada 3. Seviye KSLCC diplomasını alan ilk ve tek Bayan Okçuluk Antrenörü oldu.

Dünyada, 2018 yılı itibarı ile, Macide Erdener’den başka bu diplomayı alabilen Avustralya, Almanya, Belçika ve Lüksemburg’dan olmak üzere 4 tane erkek Antrenör bulunuyor. http://www.kisiklee.com/certification

Macide Hoca “Bu teknik tamamen fizik kuralları ve insan vücudunun Biomekaniğine uygun olarak, Laboratuvar araştırmaları ve tespitleri neticesinde geliştirilmiş bir teknik. Hayran kalmamak mümkün değil. Bu seviyedeki Diplomayı alabilmenin verdiği gururu yaşıyorum.”


 

Açılı Atış Tekniği (2019)

Türk Okçuluğunu her yönü ile 1979 yılından bu yana geliştirmeyi, diğer ülkeler seviyesine yükselmeyi görev haline getirmiş olan Macide Erdener hoca, şimdi de dünyada yeni yayılmaya başlayan ve LEE Hocanın yarattığı, okçuyu sakatlamadan çok sert yayları germesini sağlayan Açılı Atış Tekniğini Türk okçularına antrenörlerine öğretmeye çalışıyor.

20-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında Antalya’da yapılmakta olan Hyundai 3. Ayak Dünya Okçuluk Kupası Yarışmalarını izlemek ve Hocası Lee ile görüşmek üzere Antalya’ya giden Macide Hoca yeni projesini hocasına da danıştı.

Proje Açılı Atış Tekniğinin önce Okçuluk Antrenörlerine öğretilmesi ile ilgili.

Proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı başta olmak üzere diğer Bakanlıklar ve YÖK’ü ilgilendirdiği için bir klasör halinde gerekçeleri ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığı Makamına Macide Erdener Hoca tarafından Şubat 2019 da teslim edildi.

Projeyi son derece olumlu bulan Lee Hoca, konu ile ilgili bilgiyi bekliyor olacağını bildirdi.

 

Dünyanın İlk’leri Antalya’daki Dünya Kupası Okçuluk Yarışmasında Lee Hocaları İle Bir Araya Geldi (Mayıs 2019)

Dünya Okçuluğunun Antrenörler Komitesi Başkanı Lee Hacanın eğitimlerini tamamlayıp, 21. Yüzyıl Açılı Atış Tekniğinin Son Seviye Antrenörlük Diplomasını alabilen iki antrenörü Türkiye’den Macide Erdener dünyada bu diplomayı alabilen ilk ve tek bayan antrenör ve dünyada bu seviyedeki diplomayı alabilen 4 erkek hocadan biri olan Lüksemburg’dan Luc Schuler hoca, okçuluk sporunda Dünyanın en başarılı Antrenörü Koreli Lee hoca ile Antalya’daki 3. Ayak Dünya Okçuluk Yarışmasında bir araya geldiler.

 

7. Dünya Okçuluğu, Antrenör Semineri (Ekim 2015)

İspanya’nın Malaga – Fuengirola kentinde 30. Ekim / 03 Kasım 2015 de yapılan, 7. Dünya Okçuluğu Seminerine Milli Takım Baş Antrenörü Y.Göktuğ Ergin ile katılan Macide Erdener, “Okçuluk Sporunun En Başarılı Hocası” sıfatı ile tanıttığı Kisik Lee Hocadan katılım Sertifikasını, alırken.

7-dunya-okculugu-antrenor-semineri-1

 Okçuluk Milli Takımlar Başantrenörü Y. Göktuğ Ergin, Kisik Lee, Macide Erdener

 

Macide Hocaya Bir Ödül de Dünya ve Avrupa Okçuluğundan

Macide Erdener 51 yıllık okçuluk yaşantısının, 25 senesini Uluslararası Okçuluk Hakemi ve Olimpik Okçuluk Hakemi olarak tamamlamıştır. Özellikle 2003 yılında Atina Olimpiyatlarının yapılacağı tarihi Stadyumda saha düzeninin Hakemlerin görev alanı içine giren düzenlemeler ve geliştirilebilecek diğer konular üzerine FİTA Başkanı Jim Easton’a bir Rapor yazmış, çizimlerle saha düzeni hakkındaki fikirlerini bildirmiştir.

FİTA Başkanı Jim Easton, Macide Hocanın önerileri doğrultusundaki değişiklikleri 2004 Olimpiyatlarında uygulatmıştır. Macide Erdener bu katkısından dolayı FİTA tarafından teşekkür mektubu ile ödüllendirilmiştir.

Henüz Aday FİTA Hakemi iken adaylık süresi dolmadan 1991 yılında Polonya’daki Okçuluk Dünya Şampiyonasının Başhakemi olarak görevlendirilmiş ve başarılı Başhakemliği nedeni ile, adaylığı kaldırılmıştır.

Macide Erdener FİTA’da hakemlik yaptığı hemen her yarışmada olumlu değerlendirmeleri ve tecrübesi ile katkılarda bulunmuştur.

FİTA Hakem Komitesi tarafından her dört yılda bir yapılan sınavları ise sürekli olarak başarı ile tamamlamıştır.

Macide Hoca bütün bu çalışmaları sonunda Dünya Okçuluğu tarafından “Dünya Okçuluğu Hakemi Olağanüstü Başarı Ödülü” ile ödüllendirilmiştir. (2015)

 

World Archery Judging Newsletter – August 2016

world-archery-federation-logo As announced in one of our previous Newsletters, Turkish Judge Macide ERDENER is one of the four retiring judges who have received the Outstanding Judge Service Award.

Macide became an International Judge Candidate in 1989, and was active as a FITA / World Archery International Judge since 1991 until 2015. Before becoming a Judge, she was one of Turkey’s most outstanding lady archers for a few years.

 

GURURUMUZ

yemin

Türk Okçuluğunun 1980 yılında yeniden doğuş ve kuruluş hareketinin Lideri, hayatının 46 senesini Okçuluk Sporuna adamış olan, tek Uluslararası Hakemimiz, Uluslararası Antrenörümüz, Çankaya Belediyesi Lozan Parkı içindeki Çankaya Okçuluk İhtisas Spor Kulübünün Kurucusu, ilk bayan Milli sporcumuz, şu anki Milli Takım Antrenörlerimizi yetiştiren Hocaların Hocası, pek çok Şampiyonumuzun Antrenörü, bütün spor branşlarımız içinde Olimpiyatlarda Uluslararası Hakem olarak görev almış ilk ve tek Bayan Hakemimiz olan Macide Erdener, 13-20 Ekim 2013 tarihleri arasında Çin’in Wuxi kentinde yapılan Dünya Gençlik Okçuluk Şampiyonasının açılış töreninde “Görev Yeminini” etmek üzere seçildi.

50 ülkeden 140 sporcunun katıldığı 1000 kişilik Çinli görevli, şampiyonada görev alacak olan Uluslararası ve Çin’li Milli Hakemler ve onlarca Dünya Okçuluğu görevlisi adına, Açılış Töreninde Görev Yeminini okudu.

Böyle bir görevle onurlandırıldığı için mutlu olduğunu ifade eden Macide Erdener, sabah saat 6.00 da başlayan her gün akşam 19.00’a kadar süren şampiyonadaki görevinin her saniyesinde de aynı mutluluğu yaşadığını söyledi.

Dünya Okçuluğunun Olimpik Hakemleri arasında yer alan Macide Erdener Şampiyona boyunca, Eleme Atışlarından sonra 4 Bronz, 5 Gümüş ve 7 Altın maçını yönetti.

liste

“Milli Takım sporcularımızın Dünya Birincisi, İkincisi ve Dördüncüsü olmaları ise Mutluluğuma mutluluk kattı, gözlerim yaşardı.” demiştir.

“Okçuluk, ailemden sonra yaşamımda yer alan en önemli tutku. Çok şükür bu sporda ulaşılması güç başarılara ve okçuluk sporunun duayenliğine ulaştım. Kurmuş olduğum Çankaya Okçuluk İhtisas Spor Kulübünde her yaş grubundaki okçularımın tekniklerindeki mükemmelliği ve onların başarılarını görmek, attıkları her ok ile mutlu olmak mükemmel bir duygu.

Yıllarca edindiğim bilgi ve tecrübe birikimini onlara aktarabilmek ise benim için başka bir mutluluk kaynağı. Bu eğitimleri ok atmak isteyen herkese verebilmemi sağlayan, Çankaya Belediyesinin Lozan Park içinde Kulübümüzün faaliyetleri için verdiği Açık, Kapalı Atış Alanlarımız ve Eğitim Binamızın varlığı ve Çankaya Belediyesinin devamlı desteği, Kulübümüzün en büyük amacı olan Milli Takımlarımıza yeni sporcular verebilmek hedefimize ulaşabilmemiz için büyük bir destektir.

Çankaya Belediye Başkanımız sayın Bülent TANIK’a ve tüm çalışanlarına tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Çankaya Okçuluk İhtisas Spor Kulübünün Başkanı ve Macide Erdener’in oğlu Burak Erdener ise “Annemin bu başarıları ailemizde her zaman büyük bir mutluluk kaynağıdır. Kendisi ile gurur duyuyoruz.” dedi.

kazanan

 

Öğrencisi İngiliz Milli Takım Eğitim Programına alındı.

2012-2013 tarihleri arasında, Çankaya Okçuluk İhtisas Spor Kulübünde okçuluğa başlayan ve Macide Hoca ile çalışmalarını sürdüren İlayda URCAN, 2013 yılı sonunda babasının görevi nedeni ile ailesi ile birlikte Londraya gitmiştir. Kulübünden hüzünle ayrılan İlayda Macide Hocasına orada da ok atmaya devam edeceğini bildirdiğinde, Macide Hoca İngiliz yetkililere verilmek üzere bir mektup yazmış ve İlayda’nın okçuluk eğitimini ve başarısını bildirmiştir.

ilayda-urcan İlayda gerek okulundaki başarısı, gerekse okçuluğundaki başarılarını orada da devam ettirmiş ve neticede İngiliz Milli Takım Eğitim Programı içine alınmıştır.

Bu durumun Türk okçusunun disiplinli bir eğitim sonunda nasıl başarılı olduğunu göstermektedir.

Macide Erdener İlayda için, “Disiplini terbiyesi, anlatılanı kavrayıp yapabilme yetisi yüksek bir çocuktu. Daha fazla başarılar kazanacağına inanıyorum. Çankaya Okçuluk İhtisas Spor Kulübü onun yuvasıdır. Yurda dönüşlerinde eğitimimize devam edeceğiz.” Dedi

 

TRT Spor // 05.08.2015 – 10:30 tarihli yayını

 

 

Macide Erdener Okçuluk Kariyeri

file-icon Türkçe  file-icon English